Honk- en softbal Club Maastricht, kortweg HSCM, is een vereniging die met 6 teams vanaf velden op Sportpark West, in de wijk Malberg, actief is in het spelen van honk- en softbal.Iedereen die interesse heeft in het spelen van honkbal of softbal is uitgenodigd om kennis met ons te maken.

HSCM bestaat al ruim 30 jaar en is een gezellige vereniging met ongeveer 100 leden. De leden delen allemaal een passie voor een spelletje met een knuppel, een handschoen en een bal.

Wat is honkbal? (Het doel van het spel)

Voor buitenstaanders zijn honk- en softbal moeilijke sporten. De spelregels zijn niet zo duidelijk als bij een sport als voetbal. Dat maakt deze sporten niet alleen een stuk unieker, maar ook mooier. Want als je eenmaal de regels onder de knie hebt is het een spel met veel tactiek. Een sport waar je mag stelen én slaan. Om voor het eerst kennis te maken met de verschillende regels staat hieronder een kleine inleiding over belangrijke zaken waar je mee te maken krijgt op het moment dat je gaat honk- of softballen.Honk- en softbal zijn teamsporten, overgewaaid uit Amerika. Er wordt gespeeld tussen twee teams van 9 spelers die afwisselend als slagpartij en veldpartij spelen. Het veld bestaat uit een vierkant met ruimte eromheen. Op de hoekpunten liggen de honken: drie platte witte kussens en als vierde (thuishonk) een vijfhoekige witte rubberplaat.

De spelers van de slagpartij hebben allemaal min of meer dezelfde opdracht: de bal moet in het veld geslagen worden, liefst zo ver mogelijk. De spelers van de veldpartij hebben als verdedigende taak de tegenpartij te weerhouden van het scoren van punten. De veldpartij bestaat uit 9 personen die allemaal een vaste positie hebben, verdeeld over het veld.

Het spel begint als de eerste persoon van de slagpartij in het veld verschijnt. Hij gaat naast de thuisplaat staan en probeert de door de werper gegooide bal met een knuppel weg te slaan.Gooit de pitcher de bal buiten de slagzone (het gebied boven de thuisplaat tussen oksel- en kniehoogte) dan heet dat een “wijd”. Vier wijd houdt in dat de slagman naar het eerste honk mag lopen zonder te hoeven slaan. Gooit de werper de bal echter driemaal binnen de slagzone zonder dat de slagman hem raakt, dan is de slagman uit.
Indien de slagman de bal heeft weggeslagen, moet hij proberen om via drie honken zo snel mogelijk de thuisplaat terug te bereiken. Als dat lukt heeft hij of zij een punt gescoord. Vangt de veldpartij de bal voordat die de grond heeft geraakt, dan is de man aan slag uit. Raakt de bal eerst de grond, dan moet de veldpartij door samenspel proberen de slagman uit te spelen. Dat kan bijvoorbeeld door hem met de bal te tikken terwijl hij niet op een honk staat. Als er drie spelers van de slagpartij uit zijn, wordt er gewisseld en wordt de veldpartij de slagpartij en omgekeerd. Winnaar is uiteraard het team dat de meeste spelers over de thuisplaat heeft gebracht.

Honkbal en softbal: het verschil

Het verschil tussen honk- en softbal zit vooral in het formaat van de bal waarmee gespeeld wordt (die is bij softbal groter dan bij honkbal) en de manier waarop de bal aangegooid wordt naar de slagman (bij softbal wordt onderhands aangegooid, bij honkbal bovenhands). De overige regels verschillen nauwelijks

Interesse?

Is je interesse gewekt en vind je het leuk om een keer te komen kijken, kom dan gerust langs op één van onze trainings-avonden. Meedoen kan natuurlijk ook!! Iedereen is welkom om een paar keer mee te trainen met een team als je geïnteresseerd bent om eventueel te komen spelen bij HSCM. Heb je vragen of wil je graag informatie opvragen, dan kan dat via het volgende contactformulier .